Voetbal HTC Zwolle - Klasse 3c startpagina
EDON 's Heerenbroek sv HTC vv Kampen Storica Swift '64 VSW Wilsum Wythmen ZAC sv Zalk Devider
Nieuws
Crisisberaad over kunstgras 2 september 2006
 
Cnossen wacht op antwoorden van de KNVB. De clubs zitten met de handen in het haar, want de velden zijn zeker niet speelklaar voor de eerste competitie-wedstrijden op zaterdag 9 september.

Bij de gemeente zijn deze week alle alarmbellen gaan rinkelen toen een onderzoek in Arnhem uitwees, dat er giftige gassen en dampen zweefden boven een met rubberen korrels bestrooid kunstgrasveld. Dat was voor de wethouder het sein om direct een ‘strooiverbod’ voor de drie hagelnieuwe velden in Zwolle af te kondigen. De velden lagen deze week precies volgens schema klaar om met de korrels behandeld te worden en zouden daarna speelklaar zijn.

Met een eerder rapport van de KNVB in de hand ging de gemeente er nog vanuit, dat de velden dan veilig zouden zijn. ‘Maar naar aanleiding van dat onderzoek in Arnhem heeft de wethouder onmiddellijk opnieuw contact met de KNVB opgenomen. Hij wil nu toch graag eerst antwoord op nog wat prangende vragen krijgen. Dat onderzoek in Arnhem mag niet genegeerd worden. We hopen dat de KNVB in de loop van volgende week voor wat meer duidelijkheid kan zorgen. Tot die tijd worden er zeker geen korrels gestrooid. De gezondheid van de gebruikers staat natuurlijk op de eerste plaats’, meldt een woordvoerder van de gemeente Zwolle.

De drie clubs zien liever dat de gemeente niet op de voetbalbond wacht en direct op zoek gaat naar verantwoorde alternatieven voor de rubberen korrels. WVF-voorzitter Jan Brandsema: ‘De KNVB werkt niet zo snel en haast is nu toch wel geboden. Alle clubs hebben dat kunstgras keihard nodig voor de nieuwe competitie. Er zijn ook wel goede alternatieven bekend voor die rubberen korrels. Die vallen alleen wel wat duurder uit, maar dan heb je wel de garantie dat de velden volkomen veilig zijn. Daar moet de gemeente nu voor kiezen, vinden wij.’Zo vlak voor het begin van de competitie zitten ze bij WVF, HTC en ZAC voor het blok. Vooral bij HTC is de nood hoog. Deze club heeft door de herinrichting van het sportpark nu nog maar de beschikking over één veld.


Jan Brandsema van WVF: ‘Wij moeten bij WVF door het wegvallen van het kunstgras ook een andere wedstrijd-planning maken. Met passen en meten lukt dat nog wel, maar die situatie moet niet te lang duren. Dan lopen de speelschema’s hopeloos vast. De gemeente moet nu snel een afweging maken.’Bron: Gert van Dijk, de Stentor